Stäng fönster Gotland kn, VISBY S:T LARS 11 M.FL. KV S:T LARS 11-12

Historik
S:T LARS 3 - Fastigheten S:t Lars 3 utgör kvarterets nordöstra hörn, gränsande till Syskongatan i norr och Nunnegränd i öster. Främst har fastigheten befolkats av hantverkare, sjömän och arbetare. Sedan 1900-talets början har den tillhört stat och kommun. Under medeltiden utgjorde fastighetens mark S:t Lars kyrkogård. På 1697 års karta motsvarades fastigheten av två tomter, vilka är bebyggda med ett trähus vardera. Enligt 1785 års husklassifikation fanns på den ena tomten ett brygghus och ett stall, medan det på den andra fanns ett trähus och en smedja. Inte förrän 1934 slogs de båda tomterna ihop och fick en gemensam fastighetsbeteckning, men redan under 1800-talet hade tomterna tidvis haft samma ägare.
Fastighetens kvarvarande byggnader hör till de få som skonades från rivning då ruinerna i Visby skulle friläggas i början av 1900-talet.
År 1913 inköpte Visby stad fastigheten i avsikt att riva byggnaderna och frilägga S:t Lars ruin. Detta skedde först 1936-37 då endast uthusen och ett stall från 1833 revs, samtidigt inreddes huset till taxistation och offentliga toaletter. På senare tid har den f d taxistationen nyttjats av gaturenhållningens personal. Marken där stallet stod gjordes till allmän plats och nyttjas numera som parkering.
Två byggnader finns idag på fastigheten, den ena motsvarar troligen ett av trähusen som fanns redan vid slutet av 1600-talet. Det är oklart om den andra byggnaden, som är ett stenhus, uppfördes under 1800-talets första hälft eller om bottenvåningen motsvarar den smedja som nämns 1785. Byggnaderna, som är sammanbyggda såväl med varandra som med S:t Lars ruin, står i fastighetens norra del med gavlarna ut mot Syskongatan. Det nuvarande utseendet fick byggnaderna kring 1833 då båda byggnaderna byggdes på och ut och försågs med mansardtak.
Av gårdsbebyggelsen kvarstår endast ett mycket litet uthus, som är inklämt mellan byggnaderna och ruinen. Fastigheten har högt kulturhistoriskt och miljöskapande värde och ingår som en del av gaturummet mellan de två kyrkoruinerna S:t Lars och S:t Drotten.

KÄLLOR: Visby innerstad - en bebyggelseinventering. Del 1. (2002). Huvudred. Hansson, Joakim. C O Ekblad & Co, Västervik. ISBN: 91-88036-48-0
Beslut om byggnadsminnesförklaring 1997-01-15