Stäng fönster Säffle kn, BY 1:2 BY KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - SÄFFLE

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Kapellförsamling (oegentlig) utbruten ur By 1911. By införlivad 1943. Befolkningstalen inkl. By.

LÄGE OCH OMGIVNING - Den befintliga kyrkan, belägen vid Byälvens mynning i Vänern, uppfördes huvudsakligen 1766-79, men ersatte då en äldre kyrka. Kyrkplatsen har medeltida
ursprung.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Medeltidskyrka troligen av sten, men i övrigt av okänd utformning. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes i nära anslutning till medeltidskyrkans plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande stenkyrkan uppfördes 1766-79 och består av ett rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti och utbyggd sakristia i öster. Västtornet tillfogades 1784 (när tornet uppfördes användes sten från gamla kyrkan som då jämnades med marken). Såvitt känt verkade en byggmästare vid namn S. Hertz under hela byggnadsperioden.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans murar är vitputsade såväl ut- som invändigt samt genombryts av rundbågiga fönsteröppningar; tornet kröns av huv och kraftigt dimensionerad lanternin. Långhusets valmade sadeltak har en beläggning av skiffer. Ingångar är förlagda i väster samt mitt på långhusets sydsida. Kyrkorummet har putsade väggar och ett tunnvalv av trä. Rummet präglas förövrigt framförallt av förändringar företagna vid restaureringen 1932-33, ledd av Einar Lundberg, då den nyklassicistiska inredningen från 1870-talet avlägsnades, predikstolen från 1600-talet återställdes och ny altartavla av Gunnar Torhamn anskaffades. År 1983 utfördes en underbyggnad av läktaren för praktiska utrymmen.