Stäng fönster Falköping kn, HÄLLESTAD 2:4 M.FL. HÄLLESTADS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - HÄLLESTAD

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan är belägen i utkant av bebyggelsen i skogsbygd väster om en rullstensås. I kyrkbyn finns välbevarad bebyggelse i s.k. villastil samt två skolhus, uppförda kring sekelskiftet. Hällestads socken ligger mellan Falköping och Herrljunga.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Vid raseringen 1899 av den under 1600-talet uppförda timmerkyrkan, påträffades flera återanvända byggnadsdelar från en äldre stavkyrka. Materialet, som omfattade syllar, hammarband, väggplankor och delar av en portalomfattning, överfördes till Statens historiska museum, Stockholm. Utifrån de bevarade delarna kan träkyrkans konstruktion och dimensioner med nöjsam noggrannhet uppskattas. Dendrokronologisk datering av ekträet visar att timret fällts tidigast 1133. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes, sannolikt på samma plats. II: Träkyrka uppförd under 1600-talet. Kyrkan var byggd av liggande timmer och hade rektangulär planform; koret, som var lika brett som långhuset, skildes från långhuset genom en vägg med triumfbåge. Vägg- och takmålningar från 1700- talet prydde interiören. Kyrkan revs 1899, varefter ny uppfördes på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - III: Den befintliga träkyrkan uppfördes 1901. Ritningarna, som hade upprättats av byggmästare Lars Emanuel Pettersson, omarbetades av ÖIÄ, främst rörande fasadutformningen. Kyrkan har rektangulärt långhus med västtorn och smalare, polygonalt avslutat kor; sakristia och förrådsutrymmen är inbyggda på båda sidor om koret.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Fasaderna är klädda med vitmålad träpanel, långhuset har rundbågefönster kopplade i grupper om tre, tornfasaderna är dekorerade med snedlagda brädor (Andreaskors) och tornet kröns av en flack, svängd huv med lanternin. Långhuset har sadeltak, koret täcks av ett lägre sådant och dess utskjutande, polygonala mittparti har valmtak. Ingång i väster genom tornet. Kyrkan är träpanelad även i interiören, och kyrkorummet täcks av ett tredingstak. Altaruppsatsen från 1680-talet uppsattes i den nuvarande kyrkan 1936. Vid en större restaurering 1953-55, under ledning av arkitekt Anders Ekman, tillkom ny bänkinredning och kyrkan ommålades såväl ut- som invändigt.