Stäng fönster Stockholm kn, GRIMSTA 1:2 RÅCKSTA KAPELLKREMATORIUM

Historik
Råcksta krematorium och begravningsplats med de två kapellen Rosen och Liljan i en nordvästlig förort till Stockholm invigdes 1964. Ritningarna är utförda av arkitekten Klas Fåhraeus. Den natursköna omgivningen intill ett friluftsområde har utformats av trädgårdsarkitekten Gunnar Martinsson. Fåhraeus och Martinsson segrade i en arkitekttävling.

Eftersom anläggningen är avsedd för alla trosinriktningar, saknas religiösa symboler. Kapellen ingår i en och samma byggnad och är belägna i markplanet. De tekniska funktionerna är pietetsfullt inrymda i källarplanen och i anslutande lokaler. Kapellbyggnadens murar har slammat tegel på bjälklag av trä och flacka tak. Närmast Silversmedsgränd i norr ligger Rosens kapell med plats för 200 personer. Omedelbart i söder ligger det lägre Liljans kapell, avsett för 50 personer. Besökarna går in från öster. De båda kapellen har en gemensam, låg utbyggnad med väntrum. Utanför Rosens kapell finns dessutom ett fristående skyddstak med mittpelare, allt av trä. Ingången till Liljans kapell skyddas av ett snedtak.

I Rosens kapell med innermurar av slammat tegel står altaret vid norra kortmuren. Väggen är dekorerad med Arne Jones stora relief av mässing, "Ros utsprungen" mot botten av kalkstensmosaik med schatteringar i olika toner grått. Muren är delad i två väggar, förskjutna i djupled så att de bildar en ljusspalt som belyser konstverket och platsen för altare och katafalk. Ytterligare ljus kommer från en rad fönster högt uppe i västmuren, från elektriska ramper under det platta bjälktaket samt från en lång rad levande ljus på en låg avsats utmed östmuren. Sittplatserna utgöras av lösa bänkrader riktade mot norr.

Liljans kapell har innermurar av gammalt, handslaget och sandblästrat tegel. Även här står altaret och platsen för katafalken innanför nordmuren. Bänkraderna har placerats på ömse sidor härom. Murpartiet t.v. dekoreras av Sven Lundqvists bronsrelief med en grupp människor. Kapellet, som täcks av ett trävalv, får dagsljus genom ett fönster i väster.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1998