Stäng fönster Vänersborg kn, FORSTENA 1:2 FORSTENA FD MAJORSBOSTÄLLE

Historik
Forstena nämns som sätesgård under 1400-talet och ägdes från 1500-talet av den s.k. Fostenaätten, vars mest bemärkta medlem är fältmarskalken Lennart Torstensson. Godset indrogs till kronan 1696 och var majorsboställe för Västgöta-Dals regemente mellan 1696 och 1866, då det övergick till Boställsdirketionen, senare Domänverket.
Huvudbyggnaden vid Forstena är ett tvåvånings stenhus under ett tegeltäckt, flackt sadeltak. Fasaderna är putsade - bottenvåningen spritputsad, övervåningen slätputsad - och gulkalkade. Huvudingången är asymmetriskt placerad på huvudfasaden. Bottenvåningen är uppförd 1741 - nära den ursprungliga manbyggnadens plats - medan övervåningen påbyggdes 1760, till likhet med Carl Hårlemans typritning för överstelöjtnants- och majorsboställen. Ombyggnaden hugfästes av en inskriftstavla på huvudfasaden. Arkitekt och byggmästare var Friedrich August Rex. Under 1800-talets senare del ersattes den ursprungliga brutna takresningen med det nuvarande flacka sadeltaket, enligt uppgift efter en brand.
Interiören har förändrats under 1900-talet men den ursprungliga rumsindelningen är bevarad, liksom en del äldre snickerier, stenbeläggningar m.m.

KÄLLA: Förslag till skyddsföreskrifter, Riksantikvarieämbetet, 1992-10-15. Beteckning 5585/92