Stäng fönster Linköping kn, ANEMONEN 1 M.FL. HANTVERKSGÅRDARNA

Historik
Anemonen 1 och 2 tillhör de få äldre bevarade borgargårdarna i Linköping som bevarat sin ålderdomliga karaktär. De två bostadshusen mot gatan på Anemonen 1 är uppförda av timmer vid slutet av 1700-talet respektive början av 1800-talet. Fasaderna är reveterade och ljusfärgade utom gårdsfasaden på det yngre huset, som är av rödfärgat timmer. Gathuset av timmer som klätts med rödfärgad locklistpanel på Anemonen 2 är uppfört vid 1700-talets slut i en våning.
Även på gården finns äldre timmerbebyggelse, bl.a. ett tvåvånings bostadshus från 1700-talet och den f.d. tvättstugan från 1800-talets början samt ett bostadshus i två våningar av resvirke, reveterat med gul spritputs från 1800-talets slut.
Under 1970-talet genomgick de två gårdarna en omfattande restaurering. Husen var då förfallna, några så svårt att man ansåg det nödvändigt att ersätta dem med nya. Andra hus, som den f.d. tvättstugan och det f.d. stallet gjordes om till bostäder. Några hus inrymmer även kontor.