Stäng fönster Falköping kn, JÄLA 12:1 JÄLA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - JÄLA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan är belägen i gles bebyggelse ca 2 km väster om Lidan och nära mossmarker som vid den första kyrkans byggande torde ha haft en vattenspegel. Jäla socken ligger sydväst om Falköping.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti, vidbyggd sakristia i norr samt västtorn. Av den äldsta stenkyrkan, sannolikt uppförd under 1100-talet eller 1200-talets första hälft, återstår ännu betydande murpartier i det befintliga långhusets västra del. Vid restaureringen 1924 påträffades under golvet grundmurarna till ett smalare, rakslutet kor. Det ursprungliga koret raserades 1787 när kyrkan erhöll ett korparti av samma bredd som medeltidskyrkans långhus. Sakristia tillbyggdes 1791 och västtorn 1824.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans exteriör är enkel. Murarna är vitputsade såväl ut- som invändigt och genombryts av rundvälvda fönsteröppningar. Tegeltäckta, valmade sadeltak över långhus och sakristia; tornhuven och lanterninen är plåttäckta. Ingång i väster via tornets bottenvåning. Kyrkorummet täcks av ett spegelvalv. Vid restaureringen 1924 under ledning av arkitekterna Anders Roland och Axel Forssén var avsikten av framhäva interiörens sena 1700-talskaraktär. Den tidigare altarprydnaden, ett enkelt kors, ersattes med en arkitektonisk altaruppsats med allseende öga i strålglans, ritad av arkitekt Ragnar Hjort. Läktarunderbyggnad enligt ritningar daterade 1976. Rund predikstol och sluten bänkinredning, troligen från 1800-talet.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Från Jäla kyrka har bevarats ett av mycket få förgyllda relikskrin i förgylld koppar från 1100-talet, nu i Västergötlands museum. Den medeltida dopfunten står på ett ursprungligt fundament, påträffat 1924.