Stäng fönster Gotland kn, ROMA KYRKOGÅRDEN 1:1 ROMA KYRKA

Historik
Roma kyrka är i sin helhet uppförd under medeltiden. Det nuvarande koret och långhuset, uppförda i två etapper vid 1200-talets mitt, har föregåtts av en romansk kyrkobyggnad med absidkor på platsen. Av denna kyrka från slutet av 1100-talet återstår sakristian, dock har den sannolikt i samband med kyrkans modernisering på 1200-talet försetts med ett sekundärt kryssvalv. Några skulpturfragment som förvaras i kyrkan har tolkats så att en byggnadsetapp, troligen avseende ett västtorn, planerats under 1300-talet men aldrig kommit till utförande.

Sedan byggnadstiden har endast smärre exteriöra ändringar gjorts på kyrkan. Det ursprungliga takmaterialet – falar (bräder) – har under senare århundraden bytts ut mot lertegel för att på långhuset, sannolikt i samband med en omfattande invändig restaurering 1902, ersättas av falsad plåt. På 1880-talet sattes det stora rosettfönstret av kalksten in i västra fasaden, och på 1920-talet togs en dörröppning upp i sakristians norrvägg då en centralvärmeanläggning med ett pannrum, avdelat i sakristian, installerades. En mera marginell förändring av exteriören är att hörnkedjor och fönsteromfattningar putsats över vid något tillfälle, sannolikt på 1850-talet.