Stäng fönster Gotland kn, ROMA KYRKOGÅRDEN 1:1 ROMA KYRKA

Historik
Den medeltida kalkstenskyrkan består av ett treskeppigt långhus med smalare rakslutet kor i öster samt sakristia på nordsidan. Sakristian, som är äldst, byggdes ursprungligen till ett absidkor från 1100-talets senare hälft (absidstenar återfinns i nuvarande kyrkans murverk). Vid en senare byggnadsperiod (troligen 1200-tal) uppfördes kor och långhus (tre travéer); avvikelser i valvform och fönsterutformning tyder på att de två västligaste travéerna tillkom något senare. Utifrån sett är kyrkan en basilika med låg kleristorievåning. En takryttare, åttkantig spira med klockvåning under skärmtak, kröner västgaveln. Koret täcks av ett lägre sadeltak och sakristian har pulpettak. En igenmurad tornbåge i västmuren vittnar om ett planerat men ej utfört västtorn. Av kyrkans fem portaler (fyra långhusportaler och en korportal) har långhusets nord- respektive sydportal rikast utformning. En stenfigur på östra korgaveln (vattenkastare) tros härröra från den äldre kyrkan. Västgavelns rundfönster är från 1880-talet. Kyrkorummet är av hallkyrkomodell där mittskeppets kryssvalv är något högre än sidoskeppens. Koret, som också är kryssvälvt, lyses upp av östväggens trefönstergrupp och av ett sydfönster. I norra kormuren finns en nisch med snidad omfattning av trä, ett sakramentsskåp från 1200-talet. Kyrkans nygotiska inredning härstammar från en restaurering 1902.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1998.