Stäng fönster Gällivare kn, ALPROSEN 11 ALLHELGONAKYRKAN

Historik
HISTORIK FRÅN NYA SVENSKA KYRKOR - Allhelgonakyrkan är en gåva till församlingen från LKAB. Den byggdes 1944 efter Hakon Ahlbergs ritningar. År 1974 monterades den ned och flyttades till sin nuvarande plats på grund av underminering av marken.

Den är byggd i betong. Planen är rektangulär med en tvärställd, något lägre del på korets södra sida. Betongfasaderna är vita, och det branta valmtaket klätt med spån. Långhusets fönster är rundbågade. Den fristående spånklädda klockstapeln är ritad av arkitekten.

Kyrkorummet har brunt, bemålat klöverbladstak i trä och vitputsade väggar. Golvet är lagt av keramiska plattor, och träbänkarnas gavelsidor har fått dekorativa ornament.

Altarprydnaden är komponerad av Helge Tiis och Odd Hilt. De tre fönstren, på korets norra sida, är komponerade av Einar Forseth.

KÄLLA: Hållén, Agneta, Nya svenska kyrkor III. Rapport RAÄ 1997:1. Stockholm 1998.