Stäng fönster Norrtälje kn, UNUNGE PRÄSTGÅRD 2:1 UNUNGE KYRKA

Historik
Kyrkobyggnaden är högrest, särskilt mot norr där marken sluttar nedåt och kyrkan får ett närmast borgliknande uttryck. Exteriört har den genomgått ett fåtal större förändringar sedan den tillkom medan interiören i hög grad har karaktär av den genomgripande restaurering som gjordes 1897. Det fanns vid denna tid ett stort intresse för medeltida kalkmålningar i kyrkorna, måleri som ofta gömts när målningar kalkades över, oftast på 1700-talet. Då inga målningar fanns var det inte ovanligt att nya skapades så som skedde i Ununge kyrka. De nya snickerier som gjordes till Ununge har tydliga influenser från olika stilar, till exempel rustikt utförd barock i altaruppsatsen eller med lån från Arts & Craftsrörelsens uttryck av hantverk i dörren mellan vapenhus och långhus. Färgsättningen i olivgrönt och rött känns igen från Carl och Karin Larssons gård i Sundborn. Tillvägagångssätten är inte unika eller ens ovanliga men helhetsintrycket av interiören är ändå särpräglat då man här har utfört åtgärderna på ett konsekvent och kompromisslöst sätt.