Stäng fönster Sundsvall kn, ATTMARBY 1:13 ATTMARS KYRKA

Medeltida socken, 1314 annex till Tuna. Fram till 1892 pastorat med Tuna, därefter eget.

Socknen ligger i den sydligaste delen av landskapet och gränsar i söder till Hälsingland. Kyrkan ligger centralt i odlingsbygden på en sluttning ner mot sjön Marmen, omgiven av bebyggelse och odlingsmark i Attmarby. Kulturbygderna i älvdalen ingår i ett riksintresseområde och tillhör de äldsta i Norrland med tradition från tidig järnålder.

1760-63 om- och tillbyggd medeltida stenkyrka efter ritningar av länsbyggmästare Daniel Hagman. Den östra gaveln och en del av ena långväggen från den äldre kyrkan kom att ingå i den utvidgade byggnaden. Till sin hjälp hade Hagman gesällerna Pehr Hagmansson och Simon Geting. Till sin form har Attmar kyrka ett nära släktskap med Borgsjö kyrka av samme länsbyggmästare.

Se även tidigare inventering.