Stäng fönster Åtvidaberg kn, BJÄRKEBO 1:7 BORTGÅRDEN I FALERUM

Historik
Bortgården i Falerum, belägen på en höjd med storslagen utsikt, är ett representativt och välbevarat exempel på 1700- och 1800-talens bondgårdar.
Falerums by var vid storskiftet 1782 en s.k. radby. När byn laga skiftades 1849 hade den vuxit till elva bebyggda gårdar, varav fyra på Bortgården. Av alla dessa fick endast fyra ligga kvar på ursprunglig plats.
Bortgårdens manbyggnad är knuttimrad i två våningar med den traditionella parstugans planlösning. Undervåningen är äldst, enligt uppgift möjligen från 1600-talet, medan ovanvåningen troligen byggdes på vid 1700-talets slut eller 1800-talets början. Ursprungligen var sadeltaket täckt med torv men belades 1912 med tegel och samtidigt tillkom troligen den nuvarande gråmålade locklistpanelen. En ålderdomlig detalj är de två höga vitputsade skorstenarna långt ner i bakre takfallet. Förstukvisten med snickarglädje uppfördes vid sekelskiftet 1900.
Till gården hör undantagsstuga, dräng- och bykstuga (1940-tal), uthus, och ekonomibyggnader. Alla husen är rödfärgade. Till de äldsta, från 1700-tal eller möjligen 1600-tal, hör logen, ladugården och förrådshus. Undantagsstugan vid vägen har enkelstugans plan och är knuttimrad i en våning samt daterad 1751.