Stäng fönster Västervik kn, TORSKEN 5 M.FL. KOLLBERGSKA GÅRDEN

Historik
I kvarteret Torsken går tomterna ännu fram till vattenlinjen. Den smala och djupa tomten på fastigheten Torsken 5 är karaktäristisk för den äldre stadsplanestrukturen innan de stora handelsgårdarna under senare delen av 1700-talet växte ut över större ytor. Gården är bebyggd med ett tvåvånings bostadshus och två bodar. Bostadshuset är uppfört av timmer och reveterat. Gavelrösterna är panelklädda och fasaden mot gatan har fönsteromfattningar av gustaviansk typ i övervåningen. Huset är troligen uppfört under 1800-talets förra hälft eller omkring 1800, och bevarar ursprunglig rumsindelning och snickerier m.m. De båda bodarna som flankerar passagen till bryggan och delvis står på stolpar i vattnet, är uppförda av resvirke och plank i två våningar.