Stäng fönster Ystad kn, YSTAD 1 TINGSHUSET YSTAD

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Genom beslut i Ystads stadsfullmäktiges sammanträden i november 1900 och i februari 1902 ställde staden kostnadsfritt en tomt vid Östra Bangatan, nuvarande Österleden, till förfogande för uppförande av Vemmenhögs, Ljunits och Herrestads häraders nya, gemensamma tingshus. I mars 1902 presenterade stadsarkitekt Peter Boisen ritningar med förslag till tingshus och senare samma år påbörjades uppförandet. Byggnaden färdigställdes 1903 och kostnaden uppgick till 100 000 kronor.

För ytterligare information om domsagans historik, se http://www.fmis.raa.se/fmis/download/Tingshus/SB_Ystads_TR_Domsagohist.pdf För utförlig beskrivning av tingsrättsbyggnaden, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-09-01