Stäng fönster Dorotea kn, KYRKAN 1 DOROTEA KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET - Den gamla kyrkan i Dorotea från 1799 brann 1932. Den nya uppfördes på de gamla grundmurarna. Kyrkan är uppförd av trä. Den har rektangulär plan. fasaderna är vitputsade och fönstren rundbågade. Långhuset täcks av ett kopparklätt sadeltak, och tornet kröns av en lanternin med svängda takfall. Kyrkorummets trätak är spegelvälvt. Väggarna är vitputsade. Koret avskiljs av en enkel rundbåge.

HISTORIK FRÅN NYA SVENSKA KYRKOR - Den gamla kyrkan i Dorotea från 1799 brann 1932. Den nya uppfördes på de gamla grundmurarna. Kyrkan är byggd i trä. Den har en rektangulär plan. Fasaderna är vitputsade och fönstren rundbågade. Långhuset täcks av ett kopparklätt sadeltak, och tornet kräns av en lanternin med svängda takfall.

Vapenhuset, som ligger i tornets bottenvåning är cirkelrunt. Kyrkorummets trätak är spegelvälvt. Väggarna är vitputsade. Koret avskiljs an en enkel rundbåge. Golvet är av trä.

Altartavlan är målad av Torsten Nordberg. I kyrkan finns två skulpturer av Carl Milles

KÄLLA: Hållén, Agneta, Nya svenska kyrkor III. Rapport RAÄ 1997:1. Stockholm 1998.