Stäng fönster Torsby kn, NORRA LEKVATTNET 1:56 LEKVATTNETS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - LEKVATTNET

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Socknen utbröts 1851 ur Fryksände som (oegentlig) kapellförsamling.

LÄGE OCH OMGIVNING - Lekvattnets socken, i norra Värmland vid gränsen mot Norge, tillhör de mest utpräglade finnbygderna med gles och spridd bebyggelse. Området ligger över högsta kustlinjen. Kyrkan ligger på en udde i Kyrksjön.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den befintliga träkyrkan, som i huvudsak uppfördes 1850-53, är den första på platsen. Kyrkan uppfördes under ledning av byggmästare Nils Olsson från Västra Ämtervik och bestod vid invigningen av rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti samt västtorn. Sakristia vidbyggdes 1933 i öster, i samband med en genomgripande restaurering.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Väggarna är klädda med stående panel, såväl ut- som invändigt och genombryts av rektangulära dörr- och fönsteröppningar. Den faluröda kyrkans exteriör har fönsterfoder, listverk och lanternin i vitt, med enkla, klassicerande detaljer. De valmade sadeltaken är spånbelagda. Ingång i väster samt mitt på långhusets sydsida. Kyrkorummet täcks av ett brädvalv. De ursprungliga färgerna på altaruppsats och predikstol, bägge barockarbeten förvärvade från Sunne kyrka, framtogs 1933. Kyrkorummets nuvarande färgsättning tillkom i huvudsak vid restaureringen 1977, utförd av arkitekt J Feldt, och ansluter i viss mån till de äldre inventariernas polykromi.