Stäng fönster Gotland kn, LOKRUME KYRKOGÅRDEN 1:1 LOKRUME KYRKA

Historik
Lokrume kyrka är belägen på en slätt omgiven av skogsdungar. Den medeltida kyrkan är byggd av kalksten och består av ett kraftigt västtorn, enskeppigt långhus samt ett smalare, rakslutet kor med sakristia på den norra sidan. Kyrkans invigningsår 1277 är känt, men före detta datum har den genomgått flera förändringar och byggnadsetapper. Äldst är långhusets nordmur och en del av norra kormuren; dessa härstammar från en mindre romansk absidkyrka, med västtorn, från 1100-talets senare del. Det nuvarande koret, med ribbvalv, uppfördes under 1200-talets andra fjärdedel. Långhuset vidgades till nuvarande storlek kort därefter, och den tunnvälvda sakristian tillfogades. Omkring mitten av 1200-talet var dessa arbeten slutförda och långhuset hade försetts med fyra kryssvalv uppburna av en mittkolonn. Det nuvarande tornet byggdes på 1270-talet; samtidigt revs långhusets valv och de två befintliga kryssvalven slogs, torn och långhus bildade en rumsenhet. Kyrkans exteriör karakteriseras av det kraftiga galleritornet med sin korta, trubbiga spira. Rester av tornets skulpterade vattenkastare finns bevarade på kyrkogården; den befintliga spiran är från 1752. Av kyrkans tre portaler har långhusets svagt spetsbågiga sydportal den rikaste utformningen; den är sekundärt tillfogad, då den tidigare portalen flyttades till det nyuppförda tornets västmur. Långhusets östra sydfönsterutvidgades vid samma tid. Tornet har ett stort masverksförsett spetsbågsfönster i väster, medan det mindre korfönstret i öster är rundbågigt. Av kalkmålningar finns i princip endast triumfbågens kvadermålning och rankornament från 1250-talet bevarade. Kyrkan genomgick en restaurering 1957-62 (arkitekt Leif Olsson).

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1998.