Stäng fönster Göteborg kn, SANNEGÅRDEN 734:4 M.FL. ERIKSBERGS BOCKKRAN

Historik
År 1876 bildades Eriksbergs Mekaniska Verkstad AB som tillverkade produkter av järn och och gjutgods innan fartygsproduktionen blev den helt dominerande verksamheten. På 1920-talet utökades varvet med nya bäddar och flytdockor. Bockkranen stod klar 1969 och var en del av en stor utbyggnad av den byggdocka som varit i drift på varvet sedan 1959. Bockkranen uppfördes som ett komplement till monteringskranarna utmed dockans sidor. Den möjliggjorde montering av fartyg på uppemot 500 000 ton. I slutet av 1970-talet hamnade varvsindustrin i en internationell kris. Oljepriserna sköt i höjden och världshandeln försvagades. År 1977 bildades Svenska varv som övertog de svenska storvarven. Varvsepoken var över och varven lades ned.