Stäng fönster Malung-Sälen kn, LIMA KYRKBY 1:2 LIMA KYRKA

Historik
Allmänt antas att föregångaren till Lima kyrka var ett timrat kapell, uppfört på 1200-talet vid Torgås, ca sex kilometer norr om nuvarande kyrkplatsen. På 1440-talet flyttades kyrkplatsen till nuvarande läge, där en liten salkyrka i sten uppfördes. Virket från kapellet i Torgås återanvändes till klockstapel. Lima var annexförsamling till Malung åtminstone från 1350-talet till 1616, då eget pastorat bildades. Den medeltida församlingskyrkan tillbyggdes 1739 med sakristia och förlängdes 1769. I mars 1852 förstördes den då 400-åriga byggnaden av en eldsvåda. Klockstapeln och en del lösa inventarier kunde räddas. Följande år påbörjades uppförandet av nuvarande kyrka i nyklassicistisk stil, med murar av sandsten. För ritningarna svarade arkitekt Albert Thörnqvist. Efter tre års byggtid invigdes kyrkan den 14 september 1856.

Otryckta källor
Västerås stifts arkiv (VS):