Stäng fönster Skara kn, RÅDHUSET 11 RÅDHUSET

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Skara är en av Sveriges äldsta städer och lydde därmed tidigt under rådhusrätt. Enligt "Skara II, 1700-1970. Staden i länet" (1975, s. 77) förstördes ett rådhus i branden 1678 och en ny byggnad uppfördes på samma plats vid torget, intill domkyrkan. Även detta hus brann till grunden, i stadsbranden 1719. Samma år uppfördes ytterligare ett nytt rådhus. Tidigare hade byggnaden legat mitt på torget, men nu flyttades det till den norra sidan.

Skara lades under landsrätt 1944, och förenades med Skånings och Valle tingslag i Skarabygdens domsaga (Eksell s. 40; SFS 1943:391). Rådhusrätten upphörde därmed och stadens invånare kom istället att lyda under häradsrätten.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av rådhuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-04-08, "Skara II 1700-1970. Staden i länet" red. Bo Andersson, Skara 1975, Eksell, Gustaf Skarabygdesn domsaga. En historik Skara 1959