Stäng fönster Karlskrona kn, AF TROLLE 4 KV AF TROLLE 4 OCH 5

Historik
Huvudbyggnaden står på en låg källarvåning av sten, och är timrad och panelad under brutet, tegeltäckt tak. Huset, som är en våning högt med vindsvåning bakom dubbelsidig frontespis, är sannolikt uppfört under 1600-talets slut. År 1828 var byggnaden klädd med rödfärgad lockpanel. Den nuvarande exteriören, med liggande panel och baldakinartade, utskjutande fönsteröverstycken, härstammar från en renovering 1880. Bottenvåningen inrymmer förstuga, sal, fem kammare, kök och handkammare. Planen är troligen i det närmaste oförändrad. I salen finns en takmålning med marina motiv, utförd omkring 1700 av Johan Columbus. Frånsett en fyrfyllningsdörr av 1600-talstyp, två gustavianska kakelugnar och döbattanger från 1800-talets förra del, har inredningen tillkommit vid moderniseringar 1880 och 1947. Två dörrar av 1600-talstyp och en från 1700-talets senare del, med smidda beslag, samt en kakelugn av senempiretyp, finns kvar av den äldre inredningen.
Gårdsflygeln är troligen tillbyggd vid 1700-talets slut. Byggnaden är tvåvånig, timrad och panelad. Vid ombyggnad under 1800-talets senare del inreddes vinden till en lägenhet, varför även exteriören förändrades. Samtidigt tillbyggdes ett tvåvånigt trapphus. Byggnadens inredning är huvudsakligen från ombyggnaden under 1800-talets senare tid.
Fastigheten, som uppfördes under Karlskronas grundläggningstid, ligger i det område där de högre officerarna och ämbetsmän lät bygga sina gårdar.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Blekinge län, 1992-10-02, Dnr 221-284-89