Stäng fönster Enköping kn, SVINNEGARN 10:1 SVINNEGARNS KYRKA

Historik
Svinnegarns kyrka uppfördes sannolikt som gårdskyrka till den forna kungsgården Huseby. Svinnegarns källa - belägen ca en kilometer söder om kyrkan - är en våra mest berömda offerkällor, och under senmedeltiden blev kyrkan en betydande pilgrimskyrka. Väster och öster om kyrkan finns stigluckor, sannolikt uppförda under senmedeltiden.

Kyrkan består av rektangulärt långhus med rakslutet korparti, sakristia i norr och ett lågt västtorn. Under koret finns två gravkammare för ätterna Falkenberg och Duwall. På kyrkvinden har även funnits ett pilgrimshärbärge. De putsade murarna består av natursten, med tegel i torn, gavelrösten och omfattningar. Kyrkorummet nås via tornet. I södra muren finns även en igenmurad korportal.

Av den äldsta romanska kyrkan från omkring 1200 återstår delar av långhusets norra mur. Omkring 1300 förlängdes kyrkan österut, och byggdes om till salkyrka. Även sakristian tillkom sannolikt i detta skede. På grund av den tilltagande vallfarten till källan vidgades kyrkan under 1400-talets senare del åt söder och väster, och blev därmed mer än dubbelt så stor som tidigare. Samtidigt byggdes ett vapenhus i söder, som revs omkring 1770. I början av 1500-talet uppfördes västtornet, som dock inte fullbordades. I mitten av 1700- talet höjdes tornet, och tornöverbyggnaden kläddes med nya bräder och spån.

Kyrkans interiör präglas till stor del av de omfattande arbeten som utfördes 1737-39, då bl.a. de nuvarande fönsteröppningarna samt de grova, rundade pelarna i kyrkorummets hörn tillkom. Vid restaureringen tillkom vidare nuvarande bänkinredning, altaruppsats och predikstol. En restaurering 1950-55 omfattade bl.a. omputsning av fasaderna och omkalkning av interiören. Vidare togs blinderingar samt yttre portalomfattningar i väster och söder fram och markerades.