Stäng fönster Motala kn, FOLKDANSEN 1 GAMLA FOLKETS HUS

Historik
Motala gamla Folkets Hus uppfördes 1907 efter ritningar av ingenjör Lars Kolmodin, Motala. Byggherre var Föreningen Folkets Hus vid Motala Verkstad u.p.a, som hade bildats 1905. Byggverksamheten var kostsam och krävde mycket frivilligt arbete av medlemmarna. Föreningen tog även lån för att finansiera bygget. År 1911 startade Folkets Hus bibliotek som senare kom att anslutas till Arbetarnas Bildningsförbund. Verksamheten i huset var omfattande och bestod förutom av fackliga möten och föreningsverksamhet av bl.a. filmvisning, folkhögskolekurser, övningsverksamhet för musikgrupper och amatörteater. Basarer och danser ordnades för att stärka föreningarnas ekonomi. Byggnaden övertogs 1954 av Arbetarnas byggnadsförening.

KÄLLA: Beslut – Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen Östergötland, 2007-06-14, Dnr 432-722-88