Stäng fönster Borgholm kn, VILLAKVARTERET 4 EKSTRÖMSKA VILLAN

Historik
En av bad- och kurorten Borgholms karaktäristiska sommarvillor är Per Ekström villa, som byggdes 1904.
Konstnären Per Ekström bodde här permanent åren 1910-1919. I slutet av 1910-talet lät han uppföra en fristående ateljébyggnad som hade förbindelse med villan via en träbrygga. 1924 byggdes husen ihop genom att en inbyggd gallerigång, försedd med stora välvda fönster, uppfördes på den gamla bryggans plats.
Både villan och den f.d. ateljébyggnaden är uppförda på hög stenfot. Fasaderna är klädda med vitmålad stående och liggande pärlspont. Interiören domineras av en stor salong som går genom bägge våningarna. I salongen finns ett stort takfönster med olikfärgat glas. I huvudsak är såväl planlösningen som den fasta inredningen bevarad sedan byggnadstiden.