Stäng fönster Enköping kn, KVEK 2:34 M.FL. KVEKGÅRDEN

Historik
Kvekgården eller Ol-Jans som den kallades efter sin forna ägare Olof Jansson är en välbevarad gårdsbildning av den centralsvenska typen på ursprunglig plats. Gården utgjorde vid laga skiftet, som genomfördes 1855, den största gården i radbyn Stora Kvek vad gällde antalet byggnader.
Kvekgården omfattar: mangårdsbyggnad, matbod och drängstuga, sädesbod och slöjdbod med portlider och färdstall, Svinhus (samtliga från 1700-talets senare del), Ladugård med lider, Hölada, stall (uppförda under 1800-talets mitt, utom höladan som möjligtvis kan vara från 1800-talets tidigare hälft), dass vars ålder är okänd, spannmålsbod den sk "åttondelsboden" uppförd under 1700-talet, fähus omkring 1800, loge ursprungligen uppförd under 1800-talets första hälft, flyttad till platsen 1933-34. Lämningar av källare, stenkällare med jordtäckning, vaktarstuga uppförd under 1800-talets senare del samt vedbod och dass, uppförda på 1970-talet.
Hembygdsgillet som tog över gården 1926 lät 1933-34 genomgripande restaurera de vid denna tid ganska förfallna byggnaderna. Ol-Jans stora loge från 1800-talets mitt revs och ersattes av en anspråkslösare loge, flyttad till platsen från Högstena i grannsocknen. Efter restaureringen har gårdens roll varit friluftmuseets. Kvekgården skänktes 1948 till Upplands fornminnesförening. År 1952 erhöll föreningen också i gåva från Taxnäs Säteri den angränsande s.k. vaktarstugan. På senare år har den stenvälvda jordkällaren rivits av säkerhetsskäl. Samtliga gårdens byggnader är knuttimrade, och saknar både panel och målning, med undantag för vaktarstugan med tillhörande vedbod som har rödfärgad panel. Byggnadernas grund består av torvtäckt betong sedan 1930-talets restaurering.

KÄLLA: Länsstyrelsen i Uppland, beslut om byggnadsminne, 2003-06-06.