Stäng fönster Gotland kn, LUMMELUNDA KYRKOGÅRDEN 1:1 LUMMELUNDA KYRKA

Historik
Lummelunda kyrka är med undantag för sakristian uppförd under medeltiden. Det nuvarande tornet och långhuset byggdes i en etapp omkring 1200 tillsammans med ett nu rivet kor. Vid mitten av 1300-talet revs det romanska koret och ersattes av ett större, gotiskt kor. Den nuvarande sakristian uppfördes på 1960-talet som ersättning för en äldre sakristia från 1700-talet.

På 1600-talet gavs möjligheter till förändringar av kyrkobyggnaden. Bl.a. nybyggdes tornhuven, nya fönster togs upp i långhuset och en sakristia byggdes. På 1700- och 1800-talet förändrades fönsterdispositionen ytterligare i långhuset. Från 1600-talet och framåt har taken varit belagda med tegel. Långhuset har under en period haft faltak men fick åter tegel 1965. I kyrkorummet är den största förändringen borttagandet av innertaket av trä från 1700-talet som ersattes av ett vinkelbrutet betongtak.