Stäng fönster Finspång kn, HÄLLESTAD 3:1 HÄLLESTADS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - HÄLLESTAD

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger naturnära en mil väster om Finspång på en markerad kulle invid Hällestadsån med vid utblick över landskapet alldeles intill ett vägskäl i Hällestads samhälle. Den är omgiven av skola och prästgård. Kyrkogården är välhållen med tuktade träd.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Den äldsta stenkyrkan i Hällestad var medeltida, möjligen kan den ha varit uppförd i slutet av 1200-talet. Den bestod av ett långhus i två travéer med ett lägre rakslutet kor i öster. Kyrkans äldsta del var långhuset. Det ursprungliga koret byggdes om vid två tillfällen under senmedeltiden, 1412 och 1425, på bekostnad av väpnaren Holmsten Jönsson Rosenstråle till Sonstorp. I koret lät han inreda ett murat gravvalv. Troligen senmedeltida var sakristian på nordsidan, medan vapenhuset tillbyggdes 1662. År 1687 hade kyrkan utökats på norra sidan. År 1726 brann kyrkan, klockstapeln och präst-gården. Kyrkan reparerades och koret tillbyggdes ytterligare 1748 av byggmästare Mattias Billberg i Österbytorp. Också denna kyrka förstördes genom brand 1893. Klockstapeln byggd 1732 räddades och skänktes till Skansen.
DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande kyrkan uppfördes 1893-95 efter ritningar av arkitekten Hjalmar Kumlien eller Gustaf Pettersson. Den har korsformad plan med ett polygonalt korutsprång i öster, flankerat av en sakristia i norr, samt ett torn vid långhusets västgavel. Kyrkans planform är bevarad intakt, den ursprungliga sakristian ersattes dock 1958 med en ny, efter ritning av arkitekt Erik Lundberg.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Exteriör i nygotik med blottade röda tegelmurar, kalkstensomfattningar och granitsockel. Till det yttre täcks kyrkan av ett sadeltak, tornet kröns av en spira. Västfasaden och korsarmsfasaderna genombryts av rosfönster. Ingång sker genom tornets bottenvåning. Kyrkorummet har spetsbågiga valv av trä, som utformats med rikliga deko-rativa detaljer. Vid restaureringen 1958 genomgick interiören en del förändringar och vissa inredningsdetaljer byttes ut mot nya, bl.a. altarringen och altaret. I koret finns glasmålningar från Neumann och Vogel med Moses, Kristus, Johannes Döparen och Luther. I övrigt katedralglas i de andra fönstren. Korets takmålningar liksom altartavlan är utförda av Johan Krouthén.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Mässingsdopfunten är från den gamla kyrkan och gjord 1660, troligtvis vid Mässingsbruket i Norrköping.