Stäng fönster Götene kn, BJURUM 8:2 LILLA BJURUM

Historik
Lilla Bjurum var under medeltiden en befäst gård med omgivande vallgrav, vilken ännu är synlig. Gården var 1645 i ätten Ekeblads ägo och övertogs senare av riksrådet Harald Stake. Efter dennes död reducerades gården och indelades till överstelöjtnantsboställe. Senare blev Lilla Bjurum översteboställe.
Huvudbyggnaden påbörjades 1737 och fullbordades 1738 enligt två inskriftstavlor, som flankerar ingången. Huset byggdes enligt militära boställsritningar från 1730-talet och bestod av en stenmurad våning.
Den panelklädda övervåningen tillbyggdes senare efter Gustaf af Silléns normalritning för översteboställen från år 1800.
En flygelbyggnad revs efter K. Maj:ts tillstånd 1955.

Till byggnadsminnet hör ett fd stall med vagnbod, troligen från 1700-talet. En 1700-talsflygel revs på 1990-talet, den var då svårt förfallen och hade senast använts som mejeri under första delen av 1900-talet.

KÄLLOR: Förteckning över byggnadsminnesmärken som tillhör staten eller står under statsmyndighets eller statsinstitutions omedelbara inseende. Riksantikvarieämbetet och Liber Förlag, 1976. ISBN: 91-38-02814-X

Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Västra Götalandsl än, 1994-01-28, Dnr 221-4541-93