Stäng fönster Gotland kn, VISBY GLUGGEN 1 KV GLUGGEN 1

Historik
KVARTERET GLUGGEN - Kvarteret Gluggen är ett av norra Klintens minsta kvarter. Det utgörs av ett smalt rektangulärt område och angränsar till Norra Murgatan i öster, Lancastergränd i norr, Korsgränd i väster samt Uddens gränd i söder. Gluggen ingick tidigare i Klinterotens fjärde kvarter med tomterna nr 96-99.
Under 1700-talet var området söder om nuvarande Uddens gränd och kvarteret Gluggen åkermark och gick under benämningen Biskopsåkern. Denna åker tillhörde biskopen vid S:ta Mariakyrkan. Uddens gränd är ursprungligen ett gångstråk mellan Kyrktrappan i väster och Murgatan i öster. Kvarteret Gluggen kom att tomtindelas under 1760-talet och hade före detta en planlös bebyggelse tillsammans med kvarteren Porten och Bommen. Av kartmaterial från 1800-talets mitt att döma delades Gluggen vid tomtindelningen in i fyra fastigheter. Dessa övergick under 1800-talets slut i två tomter. Husen som byggdes och beboddes av fattigt folk bestod av enkla enkel- och parstugor, vilka ofta inhyste flera familjer.
De två fastigheterna har i dag nästintill samma tomtindelning som vid slutet av 1800-talet. Båda fastigheternas huvudbyggnader är belägna med långsidan i liv med Korsgatan och uppförda i skiftesverksteknik. Den ena fastigheten har ett uthus från 1900-talets mitt.

GLUGGEN 1 - Fastigheten Gluggen 1 utgör den nordligaste av kvarterets två tomter och angränsar till Lancastergränd i norr, Korsgränd i väster och Norra Murgatan i öster. Enligt husklassifikationen från 1785 var tomten bebyggd med två trähus med brädtak. Ursprungligen utgjorde fastigheten två tomter, en liten tomt i norra delen av kvarteret och en större söder om denna. Tomterna benämndes Klinteroten IV: 96 och 97. Enligt 1883 års karta var byggnaderna placerade med långsidan i liv med Korsgatan och en uthusbyggnad har tillkommit i fastighetens sydöstra del. Mellan 1912 och 1936 har det norra bostadshuset försetts med en liten tillbyggnad mot gården och uthusbyggnaden har rivits. Denna har ersatts med en liten byggnad i det sydöstra hörnet av fastigheten. Någon gång efter 1936 har den södra byggnaden längs Korsgränd rivits.
Den nuvarande huvudbyggnaden är placerad med långsidan i liv med Korsgatan och med norra gaveln vänd mot Lancastergränd. Den är en parstuga med skiftesverksstomme som, troligen under 1800-talets första hälft, ersatt en av de i husklassifikationen 1785 omnämnda trähusen. Det är byggt som ett fyrfamiljshus under ett tegeltäckt sadeltak. Fasaden är spritputsad, avfärgad gul. Huset renoverades 1948 och gjordes om till tre lägenheter. 1965 moderniserades det ytterligare och är numera ett enfamiljshus.
Längs fastighetens hela södra gräns ligger en uthuslänga uppförd 1965-1966.
Fastigheten avgränsas mot norr, väster och öster av en tegelavtäckt, spritputsad mur som bryts upp av en infartsport i väster och en mindre port i öster. I en nisch i den norra muren har det tidigare funnits en port för dasstömmarna. Tomten är bevuxen med gräsmatta och belagd med gångar av betongplattor. Trädgården är lummig och växtligheten rik. Den domineras av rosenrabatter, buskar, vinrankor och träd.