Stäng fönster Härjedalen kn, REMMET 1:11 M.FL. VALLGÅRDEN

Historik
Vallgården ligger i byn Remmet. Den första fasta bosättningen i byn uppstod troligen omkring år 1600, sannolikt på Remsgårdens nuvarande plats. Tidigare var området fäboland till Överbergs by. Genom arvsskiften och köp avsöndrades under 1800-talet flera gårdar. Byn har idag i stort kvar sitt utseende den fick efter laga skifte, som genomfördes 1889-1904.
Vallgården är en i det närmaste fyrbyggd gård. Den är yngre än Remsgården, som ligger intill, men har i stort bevarat sitt utseende från laga skifte 1889. Det är osäkert när den tidigare fäboden på Vallgårdens plats övergick till att bli fast bebyggelse, men den fastighet som beskrivs i laga skifteshandlingarna fick sin utformning i och med ett arvsskifte 1875.
Boningshuset är en timrad parstuga med en barfred med inskriptionen 1835. Kring gårdstunet ligger i övrigt en byggnad, som tidigare innehållit bagarstuga, lider, stall och foderbod, en loftbod och en byggnad, som innehåller stall, portlider, lada, vedbod och garage. Den tidigare bagarstugan och loftboden har nyligen delvis inretts för boende. Vidare hör till gården en ladugård, en kornlada, en källare med överbyggnad, ett pumphus, ett härbre, samt en nybyggd carport.
Barfrederna på Vallgården restaurerades på 1920-talet i samband med att Remsgården restaurerades på initiativ av landsantikvarie Eric Festin. Även under 1980- och 90-talen har restaureringsarbeten genomförts på Vallgården, där interiörer moderniserats och inretts för boende. Vallgården är sedan 1996 privatägd, då STORA sålde gården. Den hade då varit i skogsbolagets ägo i ca 100 år och fungerat som åretruntbostad. Ny nyttjas den för fritidsboende.

Ur byggnadsminnesbeslut 1999.