Stäng fönster Gotland kn, MÄSTERBY KYRKOGÅRDEN 1:1 MÄSTERBY KYRKA

Historik
Mästerby kyrka, en västtornskyrka med absidkor, är uppförd i kalksten under tidig medeltid. På kyrkogården finns ett sockenmagasin i sten från omkring 1860. Långhus, kor och absid uppfördes omkring 1200, medan tornet tillkom mot mitten av 1200-talet. Sakristian på korets nordsida är från 1790. Utmärkande för exteriören är det kraftiga tornet med kolonnettförsedda ljudgluggar i två våningar, gavelrösten i alla väderstreck samt en kort spira. Vid tornets uppförande förlades huvudingången till dess sydsida (rundbågig perspektivportal), samtidigt flyttades långhusportalen till norra sidan, där den blev kvinnoingång. Vid 1300-talets mitt höjdes långhusmurarna, och långhuset fick sina två tältvalv (med skulpterade konsoler). Koret täcks av ett kryssvalv, tornrummet av ett tältvalv och absiden har ett hjälmvalv. Absidens två små fönster är ursprungliga. Av långhusets spetsbågsfönster är ett från tiden för murhöjningen, det med glasmålning (Kristusporträtt) från 1300-talets senare hälft, medan övriga fönster är från 1860-talet. En smal rundvälvd triumfbåge bildar gräns mot koret, medan tornrummet i princip utgör en fortsättning av långhuset. Interiörens målningsskrud tillhör Gotlands rikaste, med målningar från 1200- till 1600-talet. 1922 restaurerades kyrkan efter förslag av arkitekt Anders Roland.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1998.