Stäng fönster Norrtälje kn, HUSBY 18:1 HUSBY-SJUHUNDRA KYRKA

Historik
Husby-Sjuhundra kyrka är belägen drygt en mil norr om Norrtälje. Trakten hör till Upplands runstensrikaste områden. Cirka 150 m söder om kyrkan rinner Husbyån som genomkorsar socknen från väster till öster och mynnar ut i sjön Lommaren. Sannolikt har det tidigare funnits en träkyrka på platsen. Det är en medeltida gråstenskyrka med rektangulärt långhus, torn i söder och sakristia på den norra sidan. Långhusets mittersta del är uppförd under senare hälften av 1100-talet som långhus till en mindre romansk kyrka. Under sent 1200-tal revs det romanska absidförsedda koret för att ersättas av det nuvarande större koret. Sedan tillbyggdes sakristian. Långhusets valv slogs på 1400-talet. Vapenhus i söder uppfördes under slutet av medeltiden. 1728 revs västtornet och långhuset förlängdes. 1812 byggdes tornet ovanpå vapenhuset. Altaruppsats och predikstol från 1700-talet återfick ursprunglig färg vid Ärland Noreens restaurering 1947. Den slutna bänkinredningen nytillkom 1947.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996