Stäng fönster Sandviken kn, NOR 10:2 MJÖLNARGÅRDEN I GAVELHYTTAN

Historik
Mjölnarbostället i Gavelhyttan byggdes i samband med tillkomsten av en kronotullkvarn vid Gavelhytteåns utlopp i Storsjön år 1784. Kvarnen ägdes av bergsmannen Hans Jansson i Nor, som i samband med byggandet drogs in i en tjugoårig process mot Hammarby bruk angående kvarnrättigheterna. Bostället uppfördes av byggmästaren och mjölnaren Gert Åberg, som också blev den först boende på platsen. Omkring år 1860 byggdes ytterligare en kvarn i Gavelhyttan. Den nya kvarnen ägdes gemensamt av Nors byamän och drevs i konkurrens med den privatägda kronotullkvarnen. Mjölnarbostället övergick sedermera till att nyttjas av mjölnaren vid denna kvarn, som var i drift ännu vid 1950-talets början. När kvarnrörelsen lades ned hyrdes gården ut som sommarbostad.
Hela boställets ursprungliga byggnadsbestånd är bevarat: mangårdsbyggnad i en våning med inredd vind, bryggstuga, ladugård, gårdssmedja samt en överbyggd jordkällare. Husen är murade i slaggflis och sandsten med vitputsade fasader och tak täckta med tvåkupigt tegel.
Mangårdsbyggnaden utmärks av en för sin miljö påfallande hög arkitektonisk kvalitet. Byggnaden har sadeltak med valmade gavelspetsar, fasaddekor i form av pilastrar och rikt profilerade listverk samt entrédörr med kontursågat överstycke av karakteristisk rokokoform. Även interiören visar prov på samma ståndsmässiga utförande. Salen är husets bäst bevarade rum med putsat tak, bred stucktaklist av rokokokaraktär och halvfranska dörrar med foder av gustaviansktyp. I det intilliggande kontoret finns ett par väggskåp med tidstypiska fyllningsdörrar.
Ekonomibyggnaderna är av väsentligt enklare karaktär. Genom den konsekvent genomförda planeringen, fasadbehandlingen etc bildar dock gårdsbebyggelsen en verkningsfull helhet. Byggnaderna är mycket välbevarade med undantag av bryggstugan, som i senare tid fungerat som kreatursstall och därvid byggts till med en skulle i regelkonstruktion. Bottenvåningen bevarar dock till viss del sin ursprungliga karaktär. Mangårdsbyggnaden har under 1989 genomgått en omfattande inre och yttre renovering och fungerar nu som permanent bostad. Under våren 1990 planeras en renovering av ladugården med stöd av byggnadsvårdsbidrag.
KÄLLA: Beslut om byggnadsminne 1990