Stäng fönster Kungälv kn, MARSTRAND 25:18 MARSTRANDS RÅDHUS

Historik
Efter Marstrands brand 1643 upprättades en ny stadsplan 1647, där borgarna förband sig att återuppbygga boningshusen i sten. Den enda stenbyggnad som verkligen blev uppförd var rådhuset, som placerades med gaveln mot torget. Vid en ombyggnad på 1780-talet utvidgades rådhuset så att ena långsidan kom mot torget och byggnaden fick två fulla våningar och brutet tak.

Den nuvarande fasadutformningen med frontespis och rik putsarkitektur - numera avfärgad i vitt - tillkom på 1960-talet. Huset nyttjades då som stadshus och stadshotell och den stora salen i övervåningen användes av stadsfullmäktige.

Exteriören bibehåller väl sin 1860-talskaraktär och källarvåningen härrör säkerligen från den ursprungliga byggnaden. Med planlösningen i huvudsak bevarad. Efter en omfattande renovering 1982-83 inrymmer rådhuset främst bibliotek och utställningslokaler.