Stäng fönster Kungälv kn, MARSTRAND 25:18 MARSTRANDS RÅDHUS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Marstrand växte sannolikt upp som ett litet fiskesamhälle redan på 1200-talet i samband med sillfiskets expansion. En ny fiskeperiod ägde också rum under senare delen av 1500-talet. Efter att Bohuslän hade blivit svenskt 1658 uppfördes Karlstens fästning men under de skånska kriget 1675-79 intogs staden och fästningen ändå av norska trupper. Tack var en ny sillfiskeperiod på 1700-talet blomstrade staden på nytt och 1775 blev den frihamn. Vid denna tiden var det dock fortfarande en liten stad med färre än 1000 invånare.

Marstrands rådhus är beläget på den östra delen av ön, vid torget som öppnar sig där Rådhusgatan möter Långgatan. De äldsta delarna av huset härrör från 1600-talet men huset har byggts om vid flera tillfällen.

För en utförlig beskrivning av rådhuset, se länken Byggnad - under rubriken Byggnadshistorik.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.