Stäng fönster Skövde kn, BRYGGAREN 10 HELÉNSGÅRDEN

Historik
Helénsstugan är stadens enda bevarade profana hus från tiden före den omfattande branden 1759 och är orienterad enligt det medeltida gatunätet. Idag används huset som museum.

I kulturreservatet Helénsgården ingår förutom Helénssstugan ett yngre timrat bostadshus, sannolikt byggt på 1850- eller 60-talet, idag inrymmande kontor. Intill Helénstugan ligger en envånings skiftesverkslänga -en större fd ekonomibyggnad, nu inrymmande utställningslokaler. Detta hus har i äldre tid hört till granntomten, och dess byggnadsår tros vara på 1820- talet. År 1965 hitflyttades slutligen portliderbyggnaden, en timrad magasinsbyggnad med körport från Storgatan, kv. Garvaren 4, idag inredd till gammal handelsbod. Samtliga hus är rödfärgade med enkupiga tegeltak.