Stäng fönster Karlskrona kn, ASPÖ 1:55 ASPÖ KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - ASPÖ

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Utbruten ur Nättraby 1888.

LÄGE OCH OMGIVNING - Aspö ligger sydväst om Karlskrona. Landskapet på ön är kargt och odlingsmarken återfinns längs stränderna. Kyrkan ligger helt ensam i ett jordbrukslandskap och 125 m öster om Bollösund. Tegelkyrkan, som är anlagd med kor i väster, ligger på öns västra strand. En separat gammal begravningsplats finns 2,8 km öster om kyrkan på öns motsatta strand, mot Aspösund. Den användes fram till 1800-talets mitt av Karlskrona garnisonsförsamling.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den i tegel murade kyrkan är uppförd 1890 och består av ett rektangulärt långhus, ett smalare, rakavslutat kor med sakristi- och förrådsutrymmen i vinklarna mellan kor och långhus samt torn i öster. Kyrkan är uppförd efter Hjalmar Thedénius ritningar som omarbetats av Axel Lindegren.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Exteriören utmärks av ett historiserande, medeltida formspråk med trappgavlar, blinderingar och strävpelare. Långhusets stora fönsteröppningar är svagt spetsbågiga. Långhuset täcks av ett brant sadeltak. Tornet, krönt av sadeltak och trappgavlar, har en bredare nedre del med pulpettak i norr och söder. Huvudingången på tornets östsida markeras av en spetsbågig perspektivportal. Murarna är invändigt putsade, och kyrkorummet täcks av ett brutet träinnertak med synliga sparrar. En tvåsprångig, spetsbågig triumfbåge leder till koret, vilket täcks av ett kryssvalv och upplyses av ett brett spetsbågsfönster i väster. Den fasta inredningen är samtida med kyrkan.