Stäng fönster Alingsås kn, HILL 3 SANDQUISTSKA GÅRDEN

Historik
Kvarteret Hill bestod ursprungligen av fyra mindre kvarter: Skrubblaren där Sandquistska gården är belägen, Klädesvävaren, Filten och Spinnaren. Tillsammans utgjorde dessa en del av Sveriges allra tidigaste fabriksområden - Jonas Alströmers Manufaktursocietet som grundlades under 1720-talet.
Det nuvarande kvartersnamnet kommer av Charles Hill som år 1862 startade Alingsås Bomullsväfveri i kv Filten. På 1960-talet lyckades HSB förvärva samtliga fastigheter i kvarteret förutom Skrubblaren no 2 och 3. Kvarteren slogs samman och fick namnet Hill. Den äldre bebyggelsen, bl a fabriksbyggnaderna, revs 1967 och ersattes med flerfamiljshus.
Sandquistska gården har sitt namn efter Anders Johansson Sandquist, som köpte gården 1876. Han startade handelsgård, sedermera speceriaffär och lät bygga till den med en länga längst Östra Vattugränd samt med en magasinsbyggnad på gården.
Den mycket väl bevarade och kompletta handelsgården består idag av ett tvåvånings affärs/bostadshus, stall, magasin samt olika uthus. Åldern på den äldsta byggnadskroppen mot Södra Ringgatan är inte helt utredd. Det flesta av manufakturverkets byggnader förstördes vid stadsbränderna 1749 och 1779.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Västra 2001-02-12, Dnr 221-7125-1998