Stäng fönster Vadstena kn, HERRESTAD 16:1 HERRESTAD KYRKOGÅRD

FÖRSAMLING 1995 - HERRESTAD

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger ca 10 km sydväst om Vadstena på en svag höjd nära sjön Tåkern med vid utblick över Vadstenaslätten. Fynd av tidig gravvård av s.k. Eskilstunatyp kan tyda på existensen av kyrka under 1000-talet. Närmast kyrkan finns en f.d. skola. Här ligger också Biskop Kols källare. Prästgård vid Husberga.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Kyrkan är uppförd av kalksten under 1100-talet (dendrokronologisk datering) och har intakt planform bestående av ett rektangulärt långhus och ett smalare absidkor. Ett västtorn tillbyggdes senare under 1100-talet, men fick sin befintliga resning först under 1200-talet. Sakristian tillfogades troligen under 1300-talet. År 1829 flyttades ingången till tornets bottenvåning och ett troligen senmedeltida vapenhus försett med östaltare revs.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Tornet är byggt i avsatser, den nedre pryds av en rundbågsfris, och kröns av ett sadeltak. Korets höga, smala portal är väl bevarad, medan kyrkans enda ursprungliga fönster finns i absiden. År 1881 restaurerades kyrkan av arkitekten Axel Fredrik Nyström. Exteriören spritputsades och torngavlarna höjdes och fick nya krön. Vid Erik Lundbergs restaurering 1946 avlägsnades den yttre putsen, varefter kalkstensmurverket stått blottat. Tornets gavelkrön från 1881 avlägsnades vid en restaurering 1972. De nuvarande fönsteröppningarna är i huvudsak från 1700-talet. Den ursprungliga absidkyrkan har haft både nord- och sydportal, sedermera igenmurade. Huvudingången har sedan 1829 funnits i väster. Kryssvalven i långhus och kor slogs under 1400-talet och dekorerades med ornamentala kalkmålningar. De överkalkades 1702, men togs åter fram vid Lundbergs restaurering. Figurerna i altarskåpet är senmedeltida och gjorda av den lybska verkstad som var verksam i Vadstena i början av 1400-talet. Själva skåpet är nygjort 1946. Predikstolen tillverkades av Lars Gabrielsson i Vadstena 1688. Läktaren byggdes 1716 och dekorerades av N Stoltz i Vadstena 1756. En orgel gjord av Jonas Wistenius i Linköping har bara fasaden kvar idag.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Stenaltaret i absiden är kyrkans äldsta inventarium. Även sakristian har ett medeltida altare. Biskopssätet är en kopia av originalet som finns i Statens historiska museum, Stockholm. Kyrkan har två järnsmidesdekorerade 1100-talsdörrar bevarade, liksom en kista i sakristian. Triumfkrucifixet corpus är från 1400-talet, korset nygjort 1930, medan det ursprungliga korset är magasinerat. En pietà, även denna från 1400-talet, finns på ett litet sidoaltare sedan 1946. Den nuvarande orgeln byggdes 1967 av Reinhard Kohlus, Vadstena.