Stäng fönster Kil kn, APERTIN 3:3 APERTINS HERRGÅRD

Historik
Huvudbyggnaden på Apertins herrgård, en timrad, panelklädd och vitmålad tvåvåningsbyggnad under koppartäckt sadeltak, uppfördes sannolikt vid mitten av 1600-talet, men erhöll sitt nuvarande utseende vid en ombyggnad på 1790-talet.
Av de båda rödmålade flyglarna, är den norra, kavaljersbyggnaden, från 1700-talets slut, medan den södra, gästflygeln, troligen byggdes på 1600-talet som magasin. Bland gårdens övriga bebyggelse kan nämnas ett hemlighus, "kabinettet", två fatburar och en gammal smedja. Till anläggningen hör också en engelsk park och trädgård.