Stäng fönster Sala kn, FÄRNEBO KLOCKARGÅRD 2:1 VÄSTERFÄRENBO KYRKA

Historik
Då kyrkan byggdes omkring 1300 var den rektangulär. Om sakristia och vapenhus fanns är oklart. Kyrkorummet var först täckt med ett tunnvalv av trä och i golven låg sannolikt tegel. Under senare hälften av 1400-talet ersattes tunnvalvet med tre tegelmurade stjärnvalv. Möjligen tillbyggdes sakristia och vapenhus samtidigt.

Vid första nedtecknade visitationen 1622 tycks kyrkorummet ännu ha saknat bänkinredning, men femton år senare hade den blivit byggd. En ”stadig” predikstol uppsattes 1633. Dåvarande fönster hade färgat glas.

Vid visitation 1755 påtalades att kyrkan var i dåligt skick: valven rämnade och golvet låg ojämnt. Uppenbarligen var kyrkorummet dessutom otillräckligt, vilket motiverade en stor utbyggnad 1767-70.

För mer historia se byggnaden/Kyrkans historia samt bifogad PDF med detaljerade händelselistor med årtal, upphovsmän och specifika källhänvisningar.

Otryckta källor

Riksarkivet (RA): Brev skrivna vid pågående utvidgning 1769

Västerfärnebo pastorats arkiv (VPA):
• N I: 4: församlingens visitationsbok
• O I a: 10; handlingar om arbeten på kyrkan 1880-1935
• O I a: 11; handlingar om arbeten på kyrkan 1956-67
• O I a: 12; handlingar om sakristians nyinredning 1977
• P I: 6 & P I: 7; 200 sidor handskriven text om kyrkans historia, baserat på församlingens äldre arkivhandlingar, vilka idag förvaras på landsarkivet i Uppsala. Textens författare är P A Rosenius. Hans slutliga sammanställning gjordes 1946.

Västmanlands läns museums arkiv (VLM):
• Gravvårdsdokumentation 1993, redovisad i februari 1994 av antikvarie Eiwor Sandberg.
• Antikvariska kontrollrapporter om 1997 års yttre renovering, 1999 års konserveringsåtgärder och nyinredning av norra korsarmen 2002

Västerås stifts arkiv (VS):
• Västerås domkapitel E IV b: 124; Inventariebeskrivningarna 1843, 1891 & 1902

Litteratur
Ahlberg, Hakon och Björklund, Staffan: Västmanlands kyrkor i ord och bild - Förlag: Staffan Björklund 2000
Berggren, Bonzo: Kyrkorna i Västmanlands län: en presentation i text och bild över samtliga kyrkor tillhörande Svenska kyrkan/utgiven av Västmanlands nyheter - Västerås 1982
Ekström, Gunnar: Västerås stifts herdaminne, del 1:2; Återstående församlingar – Västerås 1949
Garmo, Sune: Västerfärnebo kyrka - Nr 56 Västerås stifts kyrkobeskrivningskommitté Västerås 1999
Lannergård, Sven: Västerfärnebo kyrka - Västerås stifts kyrkobeskrivningskommitté 1986
Törnros, Erik: Västerfärnebo kyrka, historik och vägledning - Västerfärnebo församling 1975
Drakenberg, Sven: Västerfärnebo kyrka/Västerfärnebo, en sockenbeskrivning, redigerad av Carl Mangård – Västerås 1951, s 109-118/