Stäng fönster Gotland kn, VISBY NORRBACKE 9 KV NORRBACKE 9

Historik
KVARTERET NORRBACKE - Kvarteret Norrbacke är beläget på den norra delen av Klinten och avgränsas av Rackarbacken i norr, Norra Murgatan i öster, Brunnsportsgatan i söder samt Nygatan i väster. Brunnsportsgatan har aldrig varit en gränd i egentlig mening, den planerades som det under 1800-talets andra hälft, men utgör endast en gräns mellan kvarteren Norrbacke och Porten. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde kvarteret Klinterotens fjärde kvarter med tomtnummer 80-81 och 138-143.
Norrbacke var ett av de sista kvarteren som planlades på norra Klinten. Bidragande till detta var bland annat det dåliga gatunätet och tillgången på vatten samt kanske även närheten till rackarens tillhåll. En karta från 1851 visar att endast de södra delarna av Norrbacke då var utlagda som kvarter. De nordligaste tomterna i kvarteret utlades sannolikt i slutet av 1860-talet eller något senare. Bebyggelsen på flertalet av kvarterets nio fastigheter avviker därmed i storlek och utformning från den övriga småskaliga 1700-talsbebyggelsen på norra Klinten. Norrbacke representeras av varierande bebyggelse från 1700-tal till 1900-tal som huvudsakligen bebotts av arbetare och hantverkare. Under de senare decennierna har några av kvarterets fastigheter övergått till att brukas som sommarbostäder, dock ej i samma utsträckning som varit fallet i norra Klintens övriga kvarter.

NORRBACKE 9 - Norrbacke 9 utgör kvarterets sydvästra hörn. Fastigheten gränsar i väster till Nygatan och i söder till Brunnsportsgatan, som inte är någon gata i egentlig mening utan endast utgör en gräns mot kvarteret Porten. Denna tomt kom att infästas år 1771 och bebyggdes troligen kort därpå. 1779 angavs den omfatta en "stugubyggnad" och 1785 ett trähus med brädtak samt ett stall med brädtak. En karta från tiden kring sekelskiftet 1900 visar att det förutom det ursprungliga bostadshuset då även fanns en uthusbyggnad på fastigheten, möjligtvis det gamla stallet, vilket var placerat vid den östra tomtgränsens mitt.
Idag omfattar fastigheten bostadshuset från 1770-talet, som är placerat med långsidan längs Nygatan samt en uthusbyggnad i tomtens nordöstra hörn.
Bostadshuset är ett reveterat skiftesverkshus i en våning med inredd vind under ett brant plåttäckt sadeltak. Det uppfördes som enkelstuga men har under 1800- och 1900-talen delvis byggts till på gårdssidan. Huset har dock fortfarande en traditionell enkelstugas fasad mot gatan, vilket är ovanligt för området där de flesta husen har parstugekaraktär.
Uthuset har sannolikt tillkommit strax efter 1912, troligen med återanvända detaljer från det då rivna äldre uthuset. Det har även en tillbyggnad från 1960-talet. Byggnaden innehöll ursprungligen latrin, vedbod och andra funktionsutrymmen. Delen mot söder tillbyggdes som en gäststuga. Idag fungerar hela uthuset som förråd.
En del av trädgården har under lång tid varit utlagd som gatumark i stadsplanen men nyttjas som trädgård, därav den ovanligt stora ytan för fastighetens användning. Den är terrasserad i två nivåer, som förbinds av ett par trappsteg. Gården är till större delen belagd med gräs, men även med singel, kalkstensflis samt betongplattor. Trädgården är bevuxen med ett par päronträd samt buskar och rabatter. Gårdsmiljön avskärmas mot Nygatan i öster samt mot omgivande fastigheter av ett högt rödmålat brädplank med en brädport från gatan in till gården.