Stäng fönster Tomelilla kn, SÖDRA BJÖRSTORP 1:1 SÖDRA BJÖRSTORPS GÅRD

Historik
Södra Björstorps gård uppfördes år 1775 av Mickael Malmström, som troligen var inspektör vid Andrarums alunbruk. Den åttakantiga gården är helt kringbyggd och består av tre bostads- och fem ekonomilängor. Bostadslängorna har souterrängvåningar åt trädgårdssidan. Byggnaderna är uppförda av gråsten, putsade och gulfärgade med vita fönster- och dörromfattningar, samt har tegeltak. Huvudlängan accentueras av en svängd homeja. I gårdens närhet finns en stallbyggnad och ett f.d. bränneri. Till gården leder en kilometerlång allé kantad av stengärdesgårdar.