Stäng fönster Ronneby kn, SAXEMARA 1:53 SAXEMARA KYRKA

Historik
Saxemara kyrka är belägen i Saxemara samhälle. Den uppfördes 1937-39 efter ritningar av arkitekt Herbert Kockum. Den vitputsade tegelkyrkan består av ett rektangulärt långhus med västtorn. Fasaderna är slätputsade och odekorerade. Långhuset har stickbågiga fönsteröppningar och täcks av ett tegelklätt sadeltak. Tornet, vilket karakteriseras av sina gavelrösten med medeltidsinspirerade blinderingar, har smala rundbågiga ljudgluggar och sadeltak. Huvudingången på tornets västsida markeras av en korgbågsformad nisch. I motsats till exteriören finns interiört en skarp gräns mellan långhus och kor. En inbyggd sakristia i norr, samt trapphus och djup fönsternisch i söder, skapar ett smalare kor, skilt från långhuset genom en enkel triumfbåge. Långhuset präglas av den öppna takkonstruktionen, i brunbetsat trä, med kraftiga tvärbjälkar och böjda strävor. Koret har ett ovanligt utformat, plant trätak med reliefmönster (fördjupade kors). Samtliga väggar är vitputsade. Den fasta inredningen är ritad av arkitekten.