Stäng fönster Malmö kn, DISKONTEN 3 GAMLA RIKSBANKEN, MALMÖ

Historik
Riksbanksbyggnaden i kvarteret Diskonten togs i bruk i september 1888. Ritningarna utfördes av arkitekt John Smedberg, en av Malmös stora arkitekter som har ritat flera offentliga byggnader i staden. På tomten låg från 1400-talets förra hälft till 1760 stadens rådhus som då revs och ersattes med bostadshus och handelsgårdar. Gamla riksbankshuset är byggt i två våningar i nyklassicistisk stil. Fasaderna är mönstermurade i rött tegel med dekorationer i stuck och puts. Grundplanen E-formad, men mellanrummen mellan flyglarna fylldes ut av bankvalv och trapphus i början av 1900-talet och planen blev rektangulär. 1956 lämnade Riksbanken byggnaden och efter diskussioner om rivning övertog rådhusrättens inskrivningsavdelning tillsammans med stadsarkivet huset 1958. Gamla Riksbanken är gediget byggd med bastanta s.k. bremervalv och kraftiga innerväggar i alla våningar. Byggnadssättet återspeglar den ursprungliga funktionen där budskapet är säkerhet. Flera av bottenvåningens fönster är gallerförsedda. Entrédörrarna består av två yttre bronsbeslagna dubbeldörrar och dubbel innerdörr. I Gamla Riksbanken installerades Malmös första telefonkiosk med vadderade väggar.

KÄLLA: Beslut – Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Malmöhus län, 1995-04-03, Dnr 221-6474-90