Stäng fönster Göteborg kn, VASASTADEN 14:1 NYA ELEMENTARLÄROVERKET

Historik
Behovet av bättre flickskolor ledde under mitten av 1800-talet till bildandet av ett antal privata skolor med olika inriktningar. En av dessa var Nya Elementarläroverket för flickor som grundades 1867 på initiativ av landshövding Albert Ehrensvärd. Undervisningen bedrevs de första åren i förhyrda lokaler. 1873 köptes ett hus vid Allén, som dock revs i samband med nya gatusträckningar. Skolan erhöll därför 1882 ersättningsmark av staden - nuvarande Vasastaden 14:1 - och där uppfördes 1888-89 Nya Elementarläroverkets skolhus av byggmästaren Nils Andersson efter ritningar av Adrian C. Peterson. Byggnaden är uppförd i tegel i tre våningar och präglas av nyrenässansens symmetriska stilideal.

Skolans trapphall försågs med målningar av Carl Larsson vilka bekostades av den kände konstmecenaten Pontus Fürstenberg och dennes hustru Göthilda Magnus. Temat för målningarna är "Svenska kvinnan genom seklen". Bakgrunden till målningarna var att Hedda Key, syster till Ellen Key, var lärare på skolan, och hon önskade en målning över ena dörren i trapphuset. Detta framförde hon till Pontus Fürstenberg som också var mecenat för Valands konstskola där han utsett Carl Larsson som lärare. Pontus Fürstenberg gav uppdraget till Carl Larsson, enligt källorna med orden: "Nå ge henne en målning över första dörren, mer är inte detta fasliga hus värt !" Det blev över tio målningar som smyckar hela trapphuset från bottenvåningen till översta våningen. Målningarna är utförda "Al secco", på torr puts med tyska mineralfärger som benämns "Keims mineralfärger". Vid arbetet gjorde Carl Larsson mallar i kartong som han tog med hem till Sundborn, där hustrun Karin deltog i val av motiv och gav råd till helheten.

1930 ombildades skolan till "Stiftelsen Göteborgs nya elementarläroverk". 1945 beslöt stadsfullmäktige att upprätta en kommunal flickskola vars verksamhet bedrevs till 1967 då den nya gymnasieordningen byggd på grundskolan infördes. Därefter har Musikhögskolan och Göteborgs skolmuseum haft sin verksamhet i byggnaden, idag används den åter som skolbyggnad av Tyska skolan i Göteborg.

1926 gjordes en tillbyggnad vid den södra delen av skolan. Tillbyggnaden har helt underordnat sig den gamla byggnaden och har samma fasaduttryck som denna.

Sverker Larsson, Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

KÄLLOR:
"Beslut - Byggnadsminnesförklaring", Länsstyrelsen i Västra Götalands län, 1990-02-01, Dnr 221-9152/89.
"Ett Trapphus - Ett av Göteborgs största konstverk" av Frank Engelbrektsson.
Wikipedia