Stäng fönster Alvesta kn, GÄSTGIVAREN 2 ALVESTA TINGSHUS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - På 1600-talet höll Allbo härad ting i Aringsås, som låg mitt i häradet.Tinget flyttades så småningom till Ör men vissa vinterting hölls fortfarande i Aringsås eftersom Ör låg i utkanten av häradet. I början av 1730-talet beslutades att Allbo härads fasta tingsplats skulle vara Aringsås, som idag utgör en del av Alvesta. Här hölls tingen fram till tingsrättsreformen 1971 då domstolen flyttades till Växjö.

Alvesta tingshus är beläget strax utanför ortens centrum. Det ligger på en höjd i en stor trädgård som har en för det tidiga 1900-talet typisk gräsrundel med flaggstång.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-04-16

Redan under medeltiden var tingsplatsen för Allbo härad förlagd till åsen invid Aringsås by. 1732 flyttade man till Alvestad by och byggde där ett tingshus. Ca 1800 byggdes ett nytt tingshus på kullen vid Alvestad by, den kulle där dagens byggnad är belägen.
Dagens tingshus uppfördes 1906-07 strax intill det gamla tingshuset som byggdes om till bostäder och sedan revs 1967. I samma område låg även krogen och gästgiveriet. Gästgiveriet finns fortfarande kvar på platsen. Tingsplatsen i Alvesta drogs in 1970 och därmed förändrades byggnadens användning. Sedan dess har tingshuset ägts och använts av Alvesta kommun, bland annat som musikskola.
Tingshuset är som nämnts ovan beläget på kullen invid platsen för den gamla Alvestad by. Byggnaden har en väl bevarad exteriör byggd i tidens rådande stil med tydliga jugenddrag både i utformning av fönster liksom entréparti. Huset är putsat, taket är brutet med valmade gavlar och mitt på taket finns ett klocktorn med tingsklockan. Byggnadens baksida är tillbyggd med en länga som tillkom på 1930-talet. Tingshusets interiör är delvis förändrad. Entrén och trapphuset har kvar sin rumsliga utformning och tingssalen och väntrummet på bottenvåningen är till volymen oförändrad. På andra våningen är en öppen spis i marmor bevarad och i trappan finns en genombruten balustrad med tingsrättens initialer som minner om att byggnaden varit i bruk som tingshus.

KÄLLA: Länsstyrelsen i Kronobergs län, Byggnadsminnesförklaring, 2008-03-03.