Stäng fönster Burlöv kn, ÅKARP 29:1 GYMNASTIKHUSET PÅ HVILANS FOLKHÖGSKOLA

Historik
Hvilans folkhögskola grundades 1868 och är en av landets äldsta. År 1884 uppfördes ett gymnastikhus under ledning av Andreas Bentsen. Förebilden var det samma år invigda gymnastikhuset vid Vallekilde folkhögskola i Danmark, som byggts av Bentsen efter ritningar av Martin Nyrup. Att införa dagliga övningar i gymnastik vid folkhögskolan var en pionjärinsats, som fick stort inflytande som exempel för andra skolor i landet. Gymnastikhuset på Hvilan är den äldsta bevarade i sitt slag i Sverige. Att förebilden hämtades från Danmark berodde på ett mångårigt samarbete mellan de danska och skånska folkhögskolorna. Även estetiskt innebar gymnastikhuset en nyorientering, mot den frambrytande nordiska nationalromantiken, vars främste danske företrädare var Martin Nyrup, arkitekt till bl.a. Köpenhamns rådhus. De nya idealen lade stor vikt vid hantverksskicklighet, materialäkthet och saklig konstruktion. Detta återspeglas i gymnastikhusets formspråk och materialverkan. 1986-89 restaurerades byggnaden efter ritningar av arkitekterna Kerstin Barup och Mats Edström och återfördes så långt som möjligt till ursprungligt skick. Den fungerar fortfarande som gymnastiklokal.

KÄLLA: Beslut – Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Malmöhus län, 1991-11-12, Dnr 221-6603/90