Stäng fönster Motala kn, ÖVRA LID 1:1 ÖVRALID

Historik
År 1923, vid 64 års ålder, köpte Verner von Heidenstam Övralid, mittemot Olshammar, hans födelsegård på andra sidan Vättern. Han började genast göra skisser till ett bostadshus och fick därvid viss hjälp av framförallt prins Eugene och Ragnar Östberg. Uppgiften att förverkliga hans skisser och önskemål anförtroddes byggmästaren Edvin W. Egir i Skänninge.
På hösten 1925 var huset färdigt. I ett brev till väninnan Kate Bang skriver Heidenstam: ”Om Du tänker Dig ett stängt gammalt biskopshus som vandrat upp till en säter bland skogar och små stugor och där i en dröm om en italiensk villa avlat ett barn med en svensk herrgård, då får Du ett enkelt rätlinjigt hus, ett trähus, men ett förnämt, som ser ut som ett slott både ute och innan. Det huset står på Övralid.” Huset är uppfört i två våningar i resvirke och vitreveterat under valmat plåttak. Det ligger helt fritt med en terrasserad gårdsplan och milsvid utsikt över Vättern och Västergötland.
Gravmonumentet snett sydost om bostadshuset utformade Heidenstam själv. Här är också hans första hustru, hans mor och hunden Klumpe begravna. Efter författarens död står huset helt orört som museum. Till byggnadsminnet hör också två mindre bostadshus, uthus och ekonomibyggnader från en äldre gårdsanläggning. I den timrade ”Farfarsstugan”, en tvåvånings timrad, rödfärgad och tegeltäckt enkelstuga, finns under somrarna en servering.